Mijn reservering
Mijn reservering
Gratis WiFi Gratis WiFi
Laagste prijsgarantie Laagste prijsgarantie
Gratis WiFi Gratis WiFi

Geschiedenis

Hotel Le Plaza: Parijs en Hollywood in Brussel!

Hotel Le Plaza werd gebouwd tussen 1928 en 1931 in Art Deco stijl, naar een ontwerp van Alfred Hoch en Michel Polak en werd geïnspireerd door het Parijse hotel Georges V. Polak was een beroemd Zwitsers architect, die onder andere gekend is voor Residence Palace en Villa Empain.

De luxe en raffinesse van Le Plaza blijven verbazen, net als het uitzonderlijke Theater, een oude bioscoop die 1300 personen kon herbergen en “Le Plaza” heette.

Na 20 jaar van verzuim, voornamelijk te wijten aan de economische crisis en de harde concurrentie, werd Le Plaza herboren in 1996. Door renovatie en restauratie is de staat van het hotel mooier en authentieker dan ooit, met de hedendaagse luxe die verwacht kan worden door zijn gasten.

Het Theater van Le Plaza is uniek omdat het zich in het gebouw van het hotel bevindt. De U-vorm met drie aangrenzende vleugels, de binnenkoer en zeven verdiepingen gastenkamers was nieuw in 1931 in Europa. Hoewel er meerdere technische uitdagingen zoals geluidsisolatie, ventilatie en een gamakkelijke toegang voor de gasten tot uiting kwamen, bewaarde het Theater zijn authentieke luxe en uitzonderlijk verfijnd décor.

De decoratie van de inkomhal, de bogen, de schilden en het wandelpad naar de inkom met de extravagante fontein geven een beeld van de exotische sfeer in het Theater. Deze buitengewone neo-barok stijl werd geïnspireerd door de Spaanse Renaissance periode en was toen zeer populair in Amerika, vooral in Amerikaanse cinemazalen. Twee valse vensters van gesmeden ijzerwerk versieren het podium, deze verbergen het ventilatiesysteem en leggen nogmaals de nadruk op de exotische sfeer.

De zaal, omgeven door de fundamenten van het gebouw, heeft verder geen ondersteuning meer nodig. Dit zorgt ervoor dat het zicht vanuit eender welke hoek optimaal is, zij het vanop het gelijkvloers of vanop de balkons.

Gasten zullen geen last hebben van geluidsoverlast, aangezien het Theater als het ware een “doos” is binnenin het gebouw. De zaal werd geïsoleerd langs de buitenkant van de wanden, waardoor er geen aanraking is met aangrenzende muren.

Het geheel van de ruimte (de vestiaire, inkomhal en de zaal zelf) in Spaanse Renaissance stijl bleef onaangeroerd voor meer dan 50 jaar, van 1931 tot 1985, wat uiterst uitzonderlijk is voor gebouwen in het hart van Brussel. Het Theater wordt vandaag de dag gebruikt als congres center, maar de authenciteit van deze unieke stijl werd behouden. De inkomhal en lobby maken dan ook deel uit van Belgisch historisch erfgoed sinds 1992 omwille van hun architectuur en décor.

Neem deel aan de visuele tour om het Theater te ontdekken.

Isabel Biver,
historicus van de cinema en tourleider,
auteur van “Cinémas de Bruxelles, portraits et destins”,
Brussel, CFC Editie, 2009, Isabelbiver@scarlet.be